6 tillfällen när det går bra att ett lån utan säkerhet - Bästalåneförmedlaren.se

6 tillfällen när det går bra att ett lån utan säkerhet

Att ta ett privatlån – även kallat blancolån – betyder helt enkelt att man lånar pengar utan säkerhet. När det kommer till lån utan säkerhet så är det oftast högre ränta till skillnad från om man tar till exempel ett bolån. Därför är det många som som säger att man inte ska ta lån utan säkerhet. Dock tycker vi på Bästa Låneförmedlaren att det finns tillfällen då ett privatlån är en bra idé. Sedan finns det också tillfällen då ett lån utan säkerhet kanske inte är rätt lösning. Nedan kan du läsa våra 6 tillfällen där ett lån utan säkerhet kan vara ett bra val, samt tillfällen då vi rekommenderar att du ska avstå.

Vid vilka tillfällen är det okej att ta ett lån utan säkerhet?

1. Om du ska köpa bil eller båt

Om du ska köpa en bil eller båt innebär det nästan alltid en större kostnad för försäkring, serviceavgift, bensin mm. Att spara ihop pengarna för detta kan ta flera år. Men tänk om vi sa till dig att du kunde köpa drömbilen idag? Om du tar ett lån utan säkerhet för att köpa bilen så kan du använda pengarna du sparat ihop att istället betala tillbaka billånet. Med lån utan säkerhet tillkommer det räntekostnader men om du väljer att vända dig till en bra låneförmedlare så har du möjligheten att få lägre ränta på lånet. Om du tar ett lån med bra ränta så kan det vara värt att köpa bilen redan idag! Men kolla alltid med en låneförmedlare först innan du jämfört räntor på egen hand.

2. Om du ska renovera hemmet

För dig som bor i en bostadsrätt eller villa så kan en renovering i de flesta fall betyda att din bostad ökar i värde. Om du har planerat en större renovering som kostar mycket så kan detta vara ett bra skäl till att ta ett  lån utan säkerhet. Lånet blir som en investering i bostaden och om du senare säljer bostaden kan pengarna gå till att betala tillbaka det.

3. Inför en resa

Ska du åka på semester utomlands men pengarna inte riktigt räcker till?  Då kan ett lån utan säkerhet vara till hjälp. Dock finns det ett undantag, om du inte är i rätt situation för att betala av blancolånet inom max 12 månader, är det ett lån som till slut kommer kosta dig. Om du känner att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom ett år så kan en resa vara ett bra val och det kommer dessutom ge underbara minnen. Men som vi nämnt, det är viktigt att ha koll på din personliga ekonomi och betalningsförmåga innan du ger dig ut på att hitta ett lån med låg ränta.

4. Om du ska samla dina lån och krediter

Om du har spenderat mycket pengar på att köpa saker på avbetalning, eller har flera maxade kreditkort så kan ett lån utan säkerhet vara till hjälp. Om du tar ett privatlån för att lösa och samla alla lånet i ett, så kan det ge lägre räntekostnader vilket betyder en lägre månadskostnad för dig.

5. För dig som ska starta eget företag

Att ta ett lån utan säkerhet för att starta eget företag kan vara en smart idé om du har en plan för hur du ska betala av lånet. Om du har tänkt igenom det ordentligt kan detta bli ditt livs investering.

6. Vid oväntade utgifter

Ibland händer det oväntade, du kanske upptäcker en fuktskada i hemmet eller en kyl som slutar funka helt plötsligt. Dessa oförutsedda händelser kan kosta mycket och om man inte har sparat ihop pengarna så kan ett lån utan säkerhet snabbt lösa detta.

När ska du avstå från att ta ett lån utan säkerhet?

För att betala dina räkningar

Vi vill påpeka att det är skillnad på att ta ett privatlån för att samla ihop dina smålån och krediter och att ta ett privatlån för att betala av ”vanliga” räkningar. Om du måste ta ett privatlån för att kunna betala dina räkningar är det något som inte stämmer, och då är det viktigt att snarast ta kontroll över din ekonomi.

För att shoppa loss

Du kanske har spanat in några coola skor men inte köpt dem än för att de är så dyra. De flesta av oss har varit i en situation där vi vill ha något klädesplagg vi tycker är riktigt snyggt, men inte har råd. I denna situation är det inte alls en bra ide att ta ett privatlån och det kan leda till en svår ekonomisk knipa. Spara istället ihop pengarna och köp de där skorna när du har tillräckligt.

Om du redan har ett större privatlån

Vad är syftet med att ta fler lån om du redan har ett privatlån? Här finns det också en risk att du sätter dig själv i en riktigt svår ekonomisk situation och det är därför bättre att avvakta med att ta ett nytt lån utan säkerhet tills du har betalat av det första.

Se låneförmedlare Jämför lån