Allt du behöver veta om privatlån - Bästa Låneförmedlaren

Allt du behöver veta om privatlån

bra privatlån

Det kan vara svårt nog att ta beslut gällande sin ekonomi, varför vi valt att lista upp svar på några vanliga frågeställningar till dig som går och funderar över att skicka in en låneansökan och ta ett privatlån. Bästalåneförmedlaren.se finns till för att göra ett svårt val, lite enklare

Vad är ett privatlån?

Till skillnad från ett bolån har ett privatlån – även kallat blancolån – ingen säkerhet. Det som skiljer dem åt är att när du gör en låneansökan för ett bolån så blir boendet du investerar i din säkerhet.

Vid privatlån å andra sidan har du ingenting som håller ett så stadigt värde som ett hus eller en lägenhet kan göra, varför du inte kan använda det som säkerhet.

Ett privatlån som de flesta banker erbjuder brukar variera från 10.000-600.000kr. Vad som också varierar är återbetalningstiden och ränta på lånet.

Vad kan man låna till?

Bankerna brukar oftast bevilja större belopp som till exempel bilköp och renovering. För det mesta kan du helt enkelt låna pengar till det du behöver.

Vissa banker som till exempel Swedbank erbjuder dig privatlån på upp till 600.000kr men har särskilda regler när det gäller fordonsköp. De vill att du har 20% i kontantinsats. Inte ha några betalningsanmärkningar och har en regelbunden inkomst som ej får vara bidrag, för att få din låneansökan beviljad. 

Vad du än ska låna pengar till så kan man nu, i de flesta fall, få besked online.

Får man använda pengarna från privatlånet till vad man vill?

Privatlån är ett typ av lån där banken inte kräver någon säkerhet från dig som kund. Det är ett lån som är till för konsumtion. 

Många kunder väljer att låna till saker som de annars hade tagit år att spara ihop till att göra som t.ex.

  • Reselån 
  • Lån till renovering
  • Lån till bröllop
  • Smålån (mindre köp, eller till fickpengar)
  • Lån för att samla krediter

Förr kallade man dessa lån för blancolån och gör fortfarande i vissa fall. Dock har många banker ändrat sin kommunikation ut mot kund för att det ska vara tydligt att just privatlån är till för privat konsumtion.

privatlån

Hur vet jag om jag kan ansöka om privatlån?

Idag finns plattformar som Bästa Låneförmedlaren som agerar låneförmedlare online. Detta gör det väldigt enkelt att jämföra olika bankers räntor och erbjudanden.

Genom att jämföra lån innan du lånar, säkerställer du att din låneansökan ger dig det privatlånet som passar dig och din ekonomi bäst. 

Du kan t.ex. klicka dig in på Lendo som erbjuder en jämförelsetjänst med 35 olika långivare där du bara behöver skicka in en kreditupplysning.

Värt att tänka på…

När du ansöker om privatlån ska din låneansökan oavsett vara utformad för att passa dig och din privatekonomi. Tänk på att kortare avbetalningstid innebär att den totala månadskostnaden ökar och tvärtom vad gäller längre avbetalningstid. Därför är det viktigaste att tänka på ifall du anser att din ekonomi klarar av den månatliga kostnaden som blir av både avbetalning av privatlånet + ränta.

Se låneförmedlare Jämför lån