Köpa bostad i ett annat land? - Så fungerar det med bolån utomlands - Bästalåneförmedlaren.se

Köpa bostad i ett annat land? – Så fungerar det med bolån utomlands

Bolån utomlands

Är du i tankarna att köpa en bostad utomlands? Då kan du välja om du vill ansöka om bolån i Sverige eller om bolån utomlands, vad som är det bästa är inte helt enkelt att avgöra. Det kan vara en lite krångligare process när det kommer till att ansöka om bolån utomlands. Många tycker att det känns tryggast att ta ett bolån hos en svensk bank även om bostaden ligger i ett annat land. Ska du ta ett bolån till en bostad i ett annat land så är det andra regler än när du lånar till en bostad i Sverige. Det är viktigt att du jämför alternativen och villkoren för att se till så du väljer rätt!

bolån utomlands

Ta bolån i Sverige för bostad i annat land

När du tar ett bolån i Sverige så använder du bostaden du köper som säkerhet för pengarna du lånar, men det gäller inte när det kommer till bostadsköp utomlands. Det finns andra tillgångar du kan använda som säkerhet för ditt bostadslån. Du kan belåna din befintliga bostad i Sverige, dvs höja bolånet på den bostaden så du kan finansiera ditt nya bostadsköp. Har du inte utrymme i ditt nuvarande bostadslån så finns det möjlighet att använda andra tillgångar som säkerhet. Fonder och aktier kan belånas, men då är det viktigt att ha koll på vilka risker som innebär om börsen skulle utvecklas åt fel håll.

Vilka svenska banker kan hjälpa till med bostadsköp utomlands?

Det finns flera svenska storbanker som kan hjälpa till med bolåneprocessen för utländska bostäder. Det gäller framförallt i de länder som är populära för svenskar att bosätta sig i t.ex. Spanien och Frankrike, där även bankerna har verksamhet på orten. De känner till marknaden och kan rekommendera mäklare, jurister och andra tjänster. Här finns det också tillfällen när bankerna godkänner bostadslån med den utländska bostaden som säkerhet. Handelsbanken, Swedbank och SEB är några banker som hjälper till med lån för köp av bostad i de mest populära länderna. Hör alltid med banken först för att se vad för regler som gäller hos respektive bank. 

Ta bolån utomlands

Fördelen med att ta bolån utomlands, alltså av en bank i det landet som din bostad är belägen i – är att du då kan använda bostaden som säkerhet för lånet. Då behöver du inte pantsätta din svenska bostad eller andra ägodelar. Tänk på att du kommer behöva visa upp dokument från Sverige, b.la. intyg på vilka inkomster du har i Sverige. Många banker kräver även ett rekommendationsbrev från din svenska bank. De är också andra krav på kontantinsats och amortering när du tar ditt bolån utomlands, hur mycket du behöver betala i kontantinsats varierar från land till land. 

Det gäller att sätta sig in i hur låneprocessen fungerar i det specifika landet du ska flytta till. Olika länder har olika lagar, skatter, regler och administration som man behöver ha koll på.

Se låneförmedlare Jämför lån