Hög kreditvärdighet - Öka din chans att få lån 📈 - Bästa låneförmedlaren

Hög kreditvärdighet

Hög kreditvärdighet

I samband med en låneansökan görs en kreditupplysning på de sökande. Du kan då anses ha en hög, medel eller låg kreditvärdighet. I denna artikel går vi djupare in på vad som menas med en hög kreditvärdighet och hur man kan göra för att förbättra sin kreditvärdighet. 

Vad innebär en kreditupplysning?

För att få ett lån beviljat behöver långivaren ha goda underlag för att avgöra om du med dina förutsättningar är kapabel till att betala tillbaka lånet framöver. Konsumentkreditlagen understryker vikten av att alla långivare måste utföra en mycket noggrann kreditprövning innan de beviljar en låneansökan. Kreditupplysningen görs för att ta fram en riskbedömning på dina ekonomiska förutsättningar att kunna betala framtida räntor, amortering och hyror. Utifrån din situation i dagsläget och din ekonomiska historik görs en bedömning på om du har hög, medel eller låg kreditvärdighet.

När anses jag ha en hög kreditvärdighet?

Desto bättre förutsättningar och ekonomisk historia du har desto mer pålitlig anses du som kund att vara, vilket även resulterar i att en pålitlig kund ges hög kreditvärdighet och anses ha goda förutsättningar till att betala tillbaka lånet. Det finns några faktorer som gör att du anses ha hög kreditvärdighet. En av dem är att du inte har några tidigare lån. Om du inte har några lån i dag kommer banken älska dig, och chansen är betydligt större att du kommer får ett lån beviljat, och dessutom kan förhandla dig till att låna pengar med låg ränta. Det finns även en del att tänka på inför ett lån.

hög kreditvärdighet
Analysera din kreditvärdighet

Vad avgör hur kreditvärdig jag är?

Alla kreditupplysningsföretag använder olika modeller för att bedöma hur kreditvärdig just du är. Dessa antaganden baseras på många års erfarenhet av riskbedömning där man baserar det på teorier och tidigare historik. De viktigaste faktorerna är:

  • Livssituation
  • Inkomst
  • Fasta utgifter
  • Nuvarande krediter och kredithistorik

Hur kan jag få hög kreditvärdighet?

Till det viktigaste, vad kan du som person göra för att få hög kreditvärdighet och därmed förbättra dina chanser att få din låneansökan godkänd? Eftersom det finns många faktorer som påverkar din kreditvärdighet finns det också många knep på hur du förbättrar den.

1. Minska dina skulder

Skulder är en av den största faktorn till om du kommer få igenom din låneansökan och anses pålitlig. Försök därför att betala tillbaka dina skulder så snabbt du kan utan att rubba din ekonomiska livssituationen för mycket. Fokusera främst på att betala tillbaka smålån med höga räntor så förbättras dina chanser drastiskt. Ju mindre skulder desto lättare är det att nå en hög kreditvärdighet helt enkelt. Ska du exempelvis söka ett bolån med betalningsanmärkning är det extra viktigt att ha rätt strategi på plats.

2. Inga onödiga kreditupplysningar

Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning hos UC på dig. Har du många kreditupplysningar inom loppet av 12 månader kommer långivaren bli misstänksam och få en signal om att det kan vara riskabelt att erbjuda dig lån. Därför är det extremt viktigt att ha koll på hur många kreditupplysningar som görs på dig. Det allra bästa är att vända sig till en låneförmedlare som samarbetar med flera banker. Vid varje ansökan hos en låneförmedlare görs endast 1 kreditupplysning även om alla deras samarbetspartners i form av banker prövar din ansökan.

3. Ha inte för många kreditkort

Vid din ansökan om lån kommer din långivare granska antalet kreditengagemang, samma sak här: ju fler kort desto sämre chans att få hög kreditvärdighet. Se därför till att säga upp alla kreditkort som du kan göra dig av med eller som du inte använder.

Kreditvärdighet
Ha koll på din kreditvärdighet

4. Betala räkningar

Ha aldrig kvarliggande räkningar. Obetalda räkningar kan leda till betalningsanmärkningar som garanterat kommer påverka din chans till lån väldigt negativt. Varje betalningsanmärkning finns registrerad i 3 år så en obetald räkning kan få långa konsekvenser. Försök därför att betala dina räkningar i samband med din lön så du får en bättre överblick av hur mycket du kan leva på just den månaden och får därmed heller inga betalningsanmärkningar.

5. Samla dina lån

För många lån här och där kommer inte gynna dig i hopp om ett nytt. Se därför till att samla dina lån och krediter hos en och samma långivare för att få ner räntan drastiskt och på så vis få en större peng kvar i plånboken. Att samla dina lån kommer gynna dig i framtiden och höja din kreditvärdighet.

Sammanfattning gällande hög kreditvärdighet

En hög kreditvärdighet förbättrar dina möjligheter drastiskt till att få din låneansökan godkänd. Det finns flera faktorer som påverkar men också många saker du kan anpassa dig efter för att öka din kreditvärdighet. Jämför låneförmedlare hos oss för att hitta den som passar dig och dina visioner bäst. Om du vill kan du också läsa mer om kreditvärdighet och dess faktorer här. Ett tips är även att redan innan låneansökan använda dig av en bolånekalkyl för att se över dina månadskostnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Se låneförmedlare Jämför lån