Låg, medel och hög kreditvärdighet | Bästalåneförmedlaren.se 📈📌

Skillnaden mellan Låg, Medel och Hög Kreditvärdighet

Kreditvärdighet låg medel hög

Att ha låg, medel eller hög kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala av lån. Det är också ett mått på hur bra kreditkund du är, eller till exempel hur pålitlig du är som hyresgäst. Men vad är då skillnaden mellan att ha låg, medel och hög kreditvärdighet? Låt oss ta en titt.

Hur bedöms din kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet är kort sagt ett betyg på hur väl du skött din ekonomi. En låg kreditvärdighet innebär med andra ord att din ekonomi är mindre bra. Det kan till exempel innebära att du har ett antal registrerade betalningsanmärkningar. Detta kan i sin tur bedömas som att du då är mer benägen att missköta även kommande krediter. Allt detta påverkar också dina chanser att få bäst privatlån beviljat.

Topp 3 LåneförmedlareGå till ansökningar
direkto bästa låneförmedlaren 2020Ansök
enklare logotypAnsök
zmarta lån omdömeAnsök

Vad påverkar din kreditvärdighet? 

När ett kreditupplysningsföretag ska bedöma din kreditvärdighet kan olika modeller komma att användas. Det finns ett antal faktorer som vägs in i bedömningen. Nedan listar vi de mest framträdande. 

Kreditprövning

Livssituation

Din livssituation är en av de primära faktorerna som tas i anspråk när din kreditvärdighet ska bedömas. Om du har haft en lång anställning och bott i samma bostad under en längre period så är chansen större att din kreditvärdighet kan bedömas vara hög. Är du nyskiljd eller precis fått barn, ja då beräknas du troligtvis sitta i en svårare ekonomisk sits som medför fler utgifter, och därmed en lägre kreditvärdighet.

Inkomst

Det finns flera typer av inkomster. Men de vanligaste är inkomst från tjänst eller från näringsverksamhet, och det är också dessa som räknas in i din kreditvärdighet. Bidrag, A-kassa och andra typer av medel räknas alltså inte in i ekvationen. 

Fasta utgifter

Storleken på dina fasta utgifter avgör naturligtvis hur mycket pengar du kan röra dig med under varje månad. Boendekostnad är den utgift som oftast är störst för de flesta människor. Din boendekostnad beräknas olika beroende på om du äger eller hyr din bostad. Den totala boendekostnaden beräknas lite olika beroende på om man äger eller hyr sin bostad. I kostnaden för en bostadsrätt räknas ränta, amortering, el, vatten och försäkringar in. För hyresrätter är det hyra, el och vatten som gäller. Kreditupplysningsföretaget gör också ett antal generaliseringar i din bedömning, däribland att antalet barn är lika med högre utgifter. I slutändan genomförs en beräkning kring din lägsta disponibla inkomst, vilken i sin tur avgör huruvida du beräknas ha råd att betala tillbaka lånet eller ej.

Krediter

Dina befintliga krediter räknas med i dina fasta utgifter. Detta eftersom att du behöver betala ränta och amortera på dessa. Det som också påverkar din kreditvärdighet är hur bra du skött dina betalningar på tidigare krediter, likväl hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig.

kreditvärdighet medel

Hur resonerar banken gällande låg, hög eller kreditvärdighet medel?

Nedan följer en beskrivning av hur banken resonerar när de bedömer din kreditvärdering.

Kreditvärdering – Hög

Inga lån
Är du skuldfri i dag så kommer banken älska dig, och chansen är mycket god att du då får ett lån beviljat, och kanske även med riktigt bra låneränta.

Inga lån, men många kreditupplysningar

Om du som kund sökt många lån tidigare men inte fått något av dem, eller valt att ta någon av dem, då kan banken bli lite misstänksam. Detta kan i deras ögon vara en indikator på att det är alldeles för riskfyllt att erbjuda dig ett lån. Har du däremot gjort flera ansökningar i syfte att enbart jämföra olika räntor, då bör det vara okej enligt banken.

Kreditvärdighet Medel

En medel kreditvärdighet innebär att låntagarens förutsättningar att betala av lånet anses vara relativt goda.

Ett större privatlån
Har du redan ett privatlån? Ja, då kan banken bli fundersam kring om du verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka på ytterligare ett lån. Men eftersom det bara är ett enda lån så är sannolikheten stor att banken tolkar det som att du har god koll på din ekonomi. 

Ett billån kan ge dig en medel kreditvärdighet
Med tanke på att väldigt många människor har billån så lär banken inte se detta som något märkvärdigt, så länge du som kund kan betala tillbaka på lånet.

Kreditvärdering – Låg

Ett antal olika smålån

Detta är en varningssignal som gör att banken börja ställa frågor så som:
Hur vet vi att denna kunden inte tar fler lång efter att vi erbjudit något utav lån? Om det skulle inträffa, hur vet vi att kunden verkligen kommer ha möjlighet att betala tillbaka?

Ett eller flera SMS-lån

SMS-lån är med hög sannolikhet ett kvitto på att kunden är impulsiv i hanteringen av sin privatekonomi. Eftersom dessa så kallade snabblån är mycket enkla att få och ofta tas i ren impuls, så är detta indikator på att det kan vara alldeles för riskfyllt att erbjuda ett låna till denna kunden.

Nyligen tagit ett annat lån

I detta fall lär banken undra varför du plötsligt är i behov av att låna så mycket pengar. Vad är anledningen till detta? Och kommer kunden ens ha råd att betala tillbaka lånen? Kommer kunden ta ännu ett lån snart igen? Dessa frågor kan mycket väl resultera i att banken hissar en varningsflagg.

Betalningsanmärkningar

Av alla situationer är denna kanske den mest problematiska. Om du som kund har betalningsanmärkningar, finns få anledningar till att banken skulle lita på att du kommer att betala räntan på ett lån de ger dig. Det kan också vara så att banken tänker att de måste plocka ut en högre ränta i syfte att kompensera för kundens betalningsanmärkningar, om de ens väljer att bevilja ett lån i första hand. 

Slutsats – har du kreditvärdighet medel, låg eller hög?

Summa summarum är att dina kreditvärdighet, huruvida den är låg, medel eller hög, påverkar vilken låneränta du får. Oavsett din ekonomiska situation så är det givetvis smart att jämföra lån först, för att hitta det som passar dig och din situation allra bäst. Det kan även vara bra att utföra en bolånekalkyl och räkna ut din månadskostnad för ditt boende. Du kan även göra en kalkyl över hur stor summa du klarar av att låna till din bostad inför framtida belåningar.  

Se låneförmedlare Jämför lån