Amorteringskrav på bolån - Bästalåneförmedlaren.se

Amorteringskrav på bolån

Amorteringskrav bolån

Vad är Amorteringskrav och varför ska vi amortera på vårt lån? Det finns mycket som är viktigt att tänka på vid lån, och mycket som inte är helt lätt att förstå. Amortering och det så kallade amorteringskravet är nödvändigt att ha koll på. Om ditt lån uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde så innebär det amorteringskrav på ditt bolån. Är dina bolån stora i förhållande till din inkomst så måste du även då amortera enligt lag. Amorteringskrav är ett krav på att du betalar av en viss procent av ditt lån så din skuld minskar. 

Varför infördes ett amorteringskrav?

Ett amorteringskrav infördes i syfte med att minska skuldsättning och bromsa in bostadspriserna. Varje gång du gör en amortering så sänker du din egen belåningsgrad och låser pengarna i din bostad. Det är fördelaktigt att betala av ditt lån så snabbt som möjligt, då räntekostnaderna beräknas utifrån den kvarvarande skulden. Du minskar alltså räntekostnaderna om du amorterar i en högre takt.

amorteringskrav bolån

Hur man räknar ut amorteringskostnad

Hur mycket du måste amortera beror på hur stort lån du har i förhållande till värdet på din bostad. Amorteringskravet styrs av belåningsgraden, som styrs av marknadsvärdet på bostaden samt eventuella skulder. Det betyder alltså att ju högre belåningsgrad du har ju mer måste du amortera. Exakt hur mycket du måste amortera bestämmer du och din långivare tillsammans utifrån din ekonomiska situation.

Detta är dock vad alla banker och långivare måste förhålla sig till enligt finansinspektionens amorteringskrav:

  • Bolån som ligger över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent varje år. 
  • Bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent varje år.
  • Bolån med en skuldkvot som är över 4,5 gånger större än hushållets årsinkomst före skatt ska amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet per år. 

När du har amorterat och lånet blivit lägre än 70 respektive 50 procent kan du förhandla med banken och minska amorteringen om du skulle vilja det. Nordea kan ha andra regler och möjligheter än handelsbanken t.ex. Det är därför alltid viktigt att jämföra banker och långivare för att hitta ditt bästa alternativ!

Undantag för amorteringskrav

Det finns vissa undantag då amorteringskravet inte gäller. Om du har särskilda skäl till varför du inte kan amortera så får bankerna göra undantag. Det kan t.ex. vara vid sjukdom, dödsfall eller om du blir arbetslös. Vid köp av nyproduktion kan långivare också bevilja undantag upp till fem år.

amorteringskrav för nya bolån 2022

Bästa Låneförmedlaren startades i syfte med att hjälpa dig att hitta den bästa låneförmedlaren. Det är nödvändigt att vända sig till en låneförmedlare som hjälper dig jämföra olika alternativ, istället för att gå direkt till en enskild bank/långivare. Det finns en mängd låneförmedlare idag där alla konkurrerar om din uppmärksamhet, så att hitta den bästa är inte lätt. Hos oss kan du analysera och jämföra de olika alternativen! 
Nu har vi redogjort vad amorteringskrav innebär, på vår hemsida hittar du flera artiklar som kan vara till stor hjälp när det kommer till alla typer av lån. Hur du får bästa möjliga privatlån eller hur ett bolån utomlands fungerar t.ex.

Se låneförmedlare Jämför lån