Vårt omdöme av låneförmedlaren Sambla

sambla-omdöme

Sambla som är en utav Sveriges mer väletablerade låneförmedlare, grundades 2015. Grundarna jobbade ursprungligen på Advisa, men tog klivet för att starta Sambla. Bolaget finns nu inte enbart i Sverige, utan har även verksamhet i Norge och Finland. Vi har tittat närmare på Sambla och vill i denna artikeln mappa ut deras erbjudande samt avsluta med att avlägga vårt slutgiltiga omdöme om dem.

Grundkrav

Om du önskar bli beviljad ett privatlån hos någon av Samblas samarbetspartners finns ett antal grundkrav du behöver uppfylla.  

  • Du måste vara minst 18 år fyllda.
  • Du måste ha en årsinkomst på 150 000 kr. 
  • Du behöver ha varit folkbokförd och skriven i Sverige i minst ett års tid.
  • Du får inte ha haft ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden under de senaste sex månaderna.

Betalningsanmärkningar

Även om du har betalningsanmärkningar har du möjlighet att få ett privatlån beviljat hos Sambla. Du får dock räkna med att du då har färre långivare att välja bland. Skulle du ha låg kreditvärdighet erbjuder Sambla ett antal långivare såsom Svea Ekonomi och Marginalen Bank. 

Detta är inget unikt med Sambla, då de allra flesta låneförmedlarna accepterar kunder som innehar betalningsanmärkningar. Därmed anser vi inte att detta höjer deras omdöme.   

Antal banker

Sambla är kanske mest kända för att vara den låneförmedlare som har samarbete med flest banker på marknaden. I skrivandets stund täcker de in omkring 40 olika banker och långivare. 

Detta kan förstås ses som en fördel av många, men å andra sidan kan det vara en indikation på att de accepterar mer eller mindre alla banker och långivare som vill samarbete med dem. Risken finns att de redan nu, och framöver, knyter band med banker och långivare som kan anses ligga i gråzonen.     

Kostnad

Enligt Sambla själva är deras tjänst 100% kostnadsfri samt icke bindande för dig som kund. Hur kan detta då komma sig, undrar säkert en del? Enligt deras utsago på Samblas webbsida får de en ersättning av den bank som betalar ut lånet du i slutändan väljer. Bankerna betalar därmed Sambla för att hitta nya kunder åt dem. På så vis slipper bankerna betala stora summor för omfattande marknadsföring. 

Man kan ju dock kanske tycka att storbankerna borde kunna betala för sin marknadsföring själva, med tanke på deras förmåga att trycka pengar från tomma luften? Sedan är det också möjligt att bankerna väljer att samarbeta med aktörer som Sambla i marknadsföringssyfte, då kunderna generellt har högre förtroende för låneförmedlare än vad de har för storbankerna. Därmed blir tröskeln in till att ta ett lån lägre. 

Privatlån

Sambla förmedlar privatlån mellan 5000 – 600 000 kr. När det kommer till löptiden kan du som kund välja mellan 1-15 år. Räntan sätts individuellt utifrån din kreditvärdighet och bestäms ej av Sambla själva. De långivare som prövar din ansökan är de som inte oväntat nog, bestämmer vad räntan ska landa i.

Samla lån med Sambla

När det kommer till att samla lån, är privatlån den vanligast förekommande lånetypen. Att samla ett lån innebär i korthet att låneförmedlaren hjälper till att om-finansiera blancolån, snabblån, kreditkortsskulder och avbetalningar med ett helt nytt privatlån som har en låg ränta. På så vis kan du som kund spara flertalet tusenlappar och samtidigt baka in alla dina lån i en och samma låda, rent metaforiskt uttryckt.

Sambla erbjuder dig som kund möjlighet att samla så många lån och krediter du önskar. Men din skuld får däremot icke överskrida 600 000 kr, vilket är en aspekt man kan tycka antingen bu eller bä om.  

Digital Närvaro

När det kommer till aktörens digitala närvaro, väljer vi att ge Sambla ett par minuspoäng. Utformningen av deras webbsida, marknadsföring och grafiska profil är i vårt tycke ganska trist, och påminner om en helt vanlig bank. Detta gör i vårt tycke tjänsten mindre attraktiv och framåttänkande.

Vårt omdöme

Som avslutning vill vi landa i vårt slutgiltiga omdöme av Sambla. På plussidan vill vi ge denna låneförmedlare cred för att deras tjänst är kostnadsfri, samt att för de faktum att de lyckats etablera sig starkt på bara ett fåtal år. Deras digitala närvaro drar dock ner betyget några steg, vilket medför att vi ger Sambla 3,5 av 5 guldpennor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *