Dags för ett bilköp? - jämför och hitta billigaste billånet - Bästalåneförmedlaren.se

Dags för ett bilköp? – jämför och hitta billigaste billånet

Billigaste billånet

Vad är ett billån?

Idag finns det specifika konsumtionslån anpassade för en viss typ av produkt. Båtlån, elektronik lån, medlemslån och det populära billånet är några exempel.

Men vad är ett billån och hur får du det billigaste billånet? Det enklaste sättet är att du vänder dig till din bank eller en låneförmedlare och ansöker om ett billån. Ett billån betyder precis som namnet antyder en typ av lån där det beviljade lånebeloppet är till för att köpa en ny eller begagnad bil. Precis som med ett bostadslån så har du med ett billån själva fordonet som säkerhet för lånet. Med säkerhet menas det att bilen är pantsatt för lånet för att långivaren ska få tillbaka de utlånade pengarna. Ett vanligt billån täcker upp till 80% av bilens värde och du måste ha minst 20% som kontantinsats. 

I den här artikeln kommer vi gå in på djupet kring allt om billån och vilka faktorer som gör att du kan få det billigaste billånet.

Vad betyder det att låna med bilen som säkerhet?

Att låna med bilen som säkerhet innebär – som vi nämnde ovan – att du i de flesta fall kan låna upp till 80% av bilens totala värde. Vid ett billån är det lag på att långivaren måste ta ut en kontantinsats på minst 20 procent. Den här regeln om kontantinsats finns för att minska folks intresse för att handla dyrare kapitalvaror på kredit med objektet som säkerhet och därmed minimera risken för överskuldsättning. 

Om du istället vill köpa bil utan kontantinsats och utan att bilen står som säkerhet kan du istället finansiera ditt bilköp med ett blancolån. I detta fall är det också smart att analysera låneförmedlare och hitta den bästa för dig.

Billigaste billånet

Vad påverkar räntan vid billån?

Räntan på ditt billån påverkas inte av vilken bil du köper eller om du köper den privat eller av en bilhandlare. Varje långivare gör egen riskbedömning baserad på din kreditvärdighet och därefter presenteras räntan via banken eller respektive långivare. För att få det billigaste billånet finns det – precis som andra lån – vissa faktorer som har en påverkan på räntan du blir erbjuden.

Följande faktorer kan påverka räntan:

  • Din anställningsform: har du en heltids- och tillsvidareanställning har du möjlighet till en lägre ränta än om du är visstidsanställd eller jobbar deltid. Som studerande eller utan inkomst så bedöms din återbetalningsförmåga som sämre vilket gör att du får en något högre ränta när tar ett billån. Är du egenföretagare måste du ha haft företaget i minst 2 år för att du ska bli beviljad ett lån.
  • Medsökande på lånet: om du har en medsökande på ditt lån som även har bra ekonomi så ökar dina möjligheter att få bättre lånevillkor när du ansöker. Detta då risken för banken du lånar från blir lägre.
  • Gift eller skild: om du är nyskild kan det vara smart att vänta med att ansöka om billån. Nyskilda får ofta en högre ränta eftersom en skilsmässa ofta påverkar din privatekonomi och bankerna ser detta som en ökad risk. Är du istället gift ses det som att du är i en mer stabil ekonomisk situation. Om ni är två personer som lånar, det vill säga om din partner är medsökande, så brukar man kunna få en lägre ränta.
Billigaste billånet

Så ökar du chanserna att få det billigaste billånet

Sammanfattningsvis, för dig som vill ha det billigaste billånet så finns det några enkla knep du kan använda dig av för att förbättra din dina chanser. Om du till exempel har flera lån och krediter kan det vara smart att samla ihop dem till ett större privatlån. Detta då bankerna föredrar att du har ett större lån än flera smålån. Du förbättrar även din kreditvärdighet när du väljer att samla dina lån. 

Ett annat sätt att öka chanserna till en lägre ränta och billigaste billånet, är att vara två som ansöker om billånet och dela på låneansvaret. Har ni båda god ekonomi samt fasta anställningar så minskar det risken för banken. I och med detta förbättras era chanser till att få billigare billån.

På dessa sätt brukar man ofta kunna sänka sin genomsnittliga ränta och därmed kunna få det billigaste billånet. 

Se låneförmedlare Jämför lån