Medsökande Lån - Bästalåneförmedlaren.se

Medsökande Lån

Att ansöka om lån tillsammans med en annan person kan erbjuda många fördelar. Att ha en medsökande för ditt lån kan i många fall vara en smart lösning för dig som har svårt att få lån beviljat från banken. Det kan även hjälpa dig att få lägre ränta samt bättre lånevillkor.

Vad innebär att ha en medsökande på lånet?

Att ha en medsökande på ett lån är vanligt vid stora lån så som till exempel bolån. När du ansöker om lån tillsammans med en medsökande innebär det helt enkelt att ni är två som ansöker om lånet, en huvudsökande och en medsökande. Båda två kommer tillsammans att bedömas av banken utifrån bådas individuella betalningsförmåga och kreditvärdighet. Både huvudlåntagare och medlåntagare har ansvaret för att betala tillbaka lånet. Detta betyder att banken kan vända sig till den medsökande för återbetalning av hela lånet om den huvudsökande skulle få något problem med att betala tillbaka lånet. Om den medsökande personen söker lån utan inkomst tillsammans med dig kan det alltså påverka hur er total situation ser ut för att få bolån eller lån beviljat.

Vad tycker banken om en medsökande?

När du ansöker om att låna pengar från din bank så behöver de både besluta om de vill bevilja dig lån samt till vilka villkor. Det sistnämnda inkluderar exempelvis till vilken ränta lånet ska ges, samt vilket belopp du högst kan få låna. Tillsammans med vilken återbetalningstid du får samt amorteringstakt. Det är i dessa beslut som en medsökande kan ha en avgörande faktor för ditt lån.

I överlag tittar bankerna alltid på:

  • Kreditvärdighet, så som antal lån, lånebelopp, betalningsanmärkningar samt allt annat kring din ekonomi.
  • Betalningsförmåga, som din inkomst, anställningsform, utgifter etc.

Det vanligaste är att man använder sin partner eller sambo som medsökande, eller att en förälder står som medlåntagare till ett myndigt barn. En medsökande bidrar helt enkelt med extra säkerhet till lånet, vilket gör att långivare känner sig  tryggare med dig som låntagare. Detta är den största fördelen med medsökande på ditt lån om man ser det utifrån bankens perspektiv. Men detta leder i sin tur även till flera fördelar för dig som låntagare.

När kan en medsökande på ditt lån vara till hjälp?

  • Om du har svårt att få lån: När du är i en situation där du verkligen behöver ett lån men till exempel saknar tillräckligt stabil eller hög inkomst för att bli beviljad. Du kanske är student eller deltidsarbetar vilket gör det svårt att få bra lån. Du kan också nekas lån på grund av betalningsanmärkningar. I det fallet kan en medlåntagare uppväga för en bättre kreditvärdighet.
  • Om du behöver låna ett stort lånebelopp: När du inte beviljas ett tillräckligt stort lånebelopp kan en medsökande vara till stor hjälp då den ökar betalningsförmågan. Till exempel, om du ska köpa din första bostad men du saknar pengar till kontantinsatsen. Om du inte har tillräckligt stabil inkomst, eller om du och din partner ska köpa en ny villa tillsammans.
  • När du behöver sänka dina kostnader: När du är i en situation där du behöver sänka dina månadskostnader kan den extra trygghet en medsökande tillför genom lägre ränta hjälpa dig i förhandlingarna med banken.
Se låneförmedlare Jämför lån