Låna pengar med låg ränta - Bästalåneförmedlaren.se

Låna pengar med låg ränta

Att kunna låna pengar med låg ränta är oftast det viktigaste en låntagare letar efter då räntan är något man kanske behöver betala i flera år efter det att lånet tagits. Men du som låntagare har möjlighet att påverka mycket på egen hand genom att jämföra och förhandla.

Vad är ränta?

Ränta är den kostnad du betalar för att låna pengar, en avgift som låntagaren betalar till långivaren enligt överenskommelse. För att långivaren ska kunna tjäna pengar på det de lånar ut, så tar dem helt enkelt ett pris på lånet. Så det kostar alltså pengar för att låna pengar, och detta pris är då räntan. 

Räntan bankerna erbjuder dig baseras på sannolikheten att du kan betala tillbaka pengarna. Om de istället bedömer att det är en hög risk att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet, kommer du då bli erbjuden en hög ränta – eller inte få något erbjudande alls. Men om de bedömer att du är en säker kund, är sannolikheten att du får låna pengar med låg ränta betydligt högre. 

När långivare beräknar sannolikheten på att du betalar tillbaka lånet tar de främst hänsyn till två aspekter; din kreditvärdighet och din betalningsförmåga. Utifrån dessa två variabler gör långivaren en egen bedömning av din riskprofil som de sedan sätter räntan utifrån.

lån med låg ränta

Hitta lån med låg ränta

För de allra flesta som vill låna pengar så är det självklart att det bästa lånet är det med lägsta räntan. Anledning till att räntan är så viktig när man söker lån är för det är något som man som låntagare kan vara tvungen att betala i flera år efter att lånet är taget. 

Vilka faktorer avgör vilken ränta man får?

  • Kreditvärdighet
  • Betalningsförmåga
  • Ansvarsfördelning (om man har medsökande eller inte)
  • Om man har pågående lån på annat håll

Det finns inte en långivare som ger alla sökande samma låga ränta, utan olika banker riktar sig till olika målgrupper. Även om din vän eller granne har fått en jättebra och låg ränta hos en långivare betyder inte det att även du kommer få det. Detta beror på att alla banker har sina egna modeller och strategier för hur de bedömer risk bland olika kundgrupper.

Det innebär att små skillnader i ens liv kan påverka vilken ränta du får. Det mest effektiva sättet att bedöma vilken långivare som ger dig bästa räntan är att jämföra lån hos flera långivare via en låneförmedlare. Se till att även läsa våran guide om att låna pengar online. På så sätt ökar du möjligheterna att hitta den långivare som passar bäst för dig och din ekonomiska situation. Sedan om det till exempel är så att du ska söka lån utan inkomst så kan det bli svårt att få en bra ränta eller ett lånelöfte över huvudtaget.

Låna pengar låg ränta

Så ökar du chanserna att få låna pengar med låg ränta

Om du vill få så låg ränta som möjligt finns det några enkla knep du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. Har du flera lån och krediter kan du helt enkelt “städa upp din ekonomi” genom att samla dina lån och krediter till ett enda stort privatlån. Då banken hellre ser att du har ett större lån än flera smålån förbättrar du din kreditvärdighet när du väljer att samla dina lån. På detta sätt brukar man ofta kunna sänka sin genomsnittliga ränta. Ser även du till att inte ta några nya lån är chansen dessutom stor att du något år senare kan sänka din ränta ytterligare. Du kan alltså successivt förbättra din kreditvärdighet och din ränta genom att samla dina lån.

Har du dessutom oanvända krediter som står på dig försämrar du ditt kreditbetyg ytterligare. Har du outnyttjade krediter som står på dig kan det vara bra det sig att ringa upp kreditbolagen och säga upp dessa. På så vis förbättrar du din kreditvärdighet ytterligare och ökar dina chanser till en låg ränta.

Ett ytterligare sätt att öka chanserna till en lägre ränta på ditt lån, är att vara två som ansöker om lånet och därmed delar på låneansvaret. Om du har den möjligheten kan det vara en bra idé att ha en medsökande med i din låneansökan. Har ni båda två bra ekonomi och fasta anställningar så minskar risken för banken, och era chanser till att få en låg ränta på ert lån förbättras.

Se låneförmedlare Jämför lån