
När den allra första nyheten om coronaviruset kom ut var det fåtal som räknade med att denna pandemi skulle hålla i sig mer än ett år. Trots att restauranger och event ställdes in samtidigt som flertal isolerade sig i sina hem så fanns ändå hoppet om att det skulle vara över fort. Idag är viruset fortfarande inte helt bekämpat trots att det är på god väg med hjälp av både restriktioner och vaccin. Att samhället har rubbats totalt är det ingen tvekan om. Däremot är många nyfikna på hur den rådande pandemin har påverkat bolånemarknaden.
Hur har bostadsmarknaden påverkats av pågående pandemi?
I början av pandemin var det många som var helt säkra på att effekterna av viruset skulle bidra till prisfall inom bostadsmarknaden. Statistik visar dock på att effekterna snarare har varit tvärtom. Enligt en studie från Swedishbankers så har osäkerheten på bostadsmarknaden främst drabbat bostadsrätter. Det har inte blivit något drastisk prisfall som många trodde skulle ske. Däremot har prisutvecklingen mattats av något och enligt statistik från juni 2020 så steg bostadsrättspriserna med 2,6 procent i årstakt. Till skillnad från bostadsrätter så ökade priserna för villor med 7,3 procent i årstakt. Trots att prisutvecklingen brukar skilja sig något i en storstad som Stockholm så visar dessa siffror på att prisutvecklingen varit likartad med resten av landet det senaste året.

Möjligheten att avstå från amortering
Under året med pandemi har det även skett ökningar inom utlåningstakten för bolån. Det kan ligga till grund i att Finansinspektionen införde det tillfälliga undantaget för amortering för bostadslån.
När pandemin först bröt ut blev hela världsekonomin ordentligt omskakad. Osäkerheten för framtiden influerade samhället samtidigt som en stor del av befolkningen både blev uppsagda och permitterade. Dessa ekonomiska konsekvenserna lade grund för Finansinspektionens beslut om amorteringsfrihet. I april 2020 beslutades det att bankerna ska kunna ge samtliga hushåll med bolån en möjlighet att få undantag från amortering på delar av, eller hela sitt bolån. Denna bestämmelse omfattar både nya och befintliga låntagare och sträcker sig fram till augusti 2021.
Sedan får man inte glömma att många människor förlorade sina trygga anställningar under pandemin. Detta påverkar givetvis möjligheterna att få lånelöfte samt att få bättre räntor. Så du som exempelvis söker bolån utan fast anställning bör fråga banken vad som gäller just dig så att du får klara besked.
Hur ser framtiden ut för bostadsmarknaden?
Vilka konsekvenser som kan uppstå av effekten från pandemin är svårt att veta i nuläget. Som tidigare nämnt är pandemin ännu inte över vilket gör att framtiden fortfarande är osäker. Om man tar en titt på bostadsmarknaden har den fortfarande hållit sig stabil trots det övriga kaoset runt om i världen. Däremot vet vi inte om bostadspriserna eller räntan kommer påverkas när samhället går tillbaka till det “normala” igen. Allt handlar om utbud och efterfrågan och det är grunden till hur marknaden påverkas. Läs gärna vår artikel för tips hur du kan låna pengar med låg ränta.
När restriktionerna lättas upp och möjligheten till att resa återkommer kan det vara så att många hushåll omvärderar vad man vill lägga pengar på i sitt liv. Kanske att man vill flytta till ett billigare område för att frigöra pengar till annat i livet, eller tvärtom. Man kanske har sparat under pandemin för att faktiskt kunna köpa sin drömbostad när allt är över. Som sagt, det är svårt att veta exakt hur det kommer utspela sig när detta är över. Men om du går i köptankar kan det vara gynnsamt att kontakta en låneförmedlare som hjälper dig att ta fram den bästa bolåneräntan för dig.