Hur mycket kan jag få i bolån? - Bästalåneförmedlaren.se

Hur mycket kan jag få i bolån?

hur-mycket-kan-jag-få-i-bolån

Att köpa sitt egna hem är en av de största milstolparna i livet för många av oss. På grund av de höga priserna på bostadsmarknaden är det ytterst få som kan köpa första bostaden utan att ta ett lån. Börjar det bli dags att köpa din första bostad? Då ställer du säkert dig själv frågan “hur mycket kan jag få i bolån?”. Bästa Låneförmedlaren går igenom allt du behöver veta. 

Hur mycket kan jag få i bolån – avgörande faktorer

Det är många faktorer som är med och bestämmer hur mycket du kan få i bolån. Bland annat kontantinsatsen, årsinkomst, och tidigare skulder.

Kontantinsats

Först och främst avgörs hur mycket du kan få i bolån av din kontantinsats. 

Större kontantinsats = möjlighet till ett större bolån.

Kontantinsatsen är den summa som du betalar direkt när du köper en bostad och tar ett bolån. Du måste minst kunna betala 15% av bostadens värde som kontantinsats. 

Exempel: Du vill köpa en bostad som är värd 2 500 000 kr. För att kunna ta ett bolån och finansiera bostaden måste du kunna betala minst 375 000 kr (15%) i kontantinsats. Alltså avgörs hur stor summa du kan få i bolån först och främst av din kontantinsats. 

Ålder

Så länge du är över 18 och under 60 år gammal så kommer inte din ålder påverka möjligheterna till bolån.

För att ta ett bolån måste du vara myndig, alltså minst 18 år. För äldre personer över 60 år blir det svårare att få ett lån till bostad. Det beror på att man får en sämre ekonomi efter pensionen, och det finns en risk att lånet inte kommer att kunna betalas av. Man får inte neka folk lån på grund av diskrimineringslagen, men tack var det en lagändring kan man numera neka lån i berättigat syfte.  

Inkomst & anställningsform 

Din årsinkomst och din anställningsform påverkar din kreditvärdighet och är därför två faktorer som påverkar hur mycket du kan få i bolån. En del långivare kräver att du har fast anställning, och en viss inkomst för att få låna en viss summa. 

Tidigare lån/skulder 

Om du har ett lån sedan tidigare så påverkar det dina möjligheter att få låna till bostad, men om du bedöms ha en god betalningsförmåga så kan du få det beviljat ändå. Alla tidigare skulder påverkar bostadslånet, även CSN.

Om du planerar att ta bolån med betalningsanmärkning så kan det bli betydligt svårare, men det är fortfarande möjligt hos vissa banker och långivare.

Medsökande

Har du en sambo eller annan anhörig som kan gå in som medsökande? Det ökar dina chanser till ett högre lån

Hur mycket kan jag få i bolån – ta reda på det med en bolånekalkyl

Det enklaste sättet att få svaret på frågan “hur mycket kan jag få i bolån” är att använda en bolånekalkyl

Jämför bolåneräntor 

Jämför alltid olika banker och långivare för att hitta den lägsta bolåneräntan innan du bestämmer dig. Du kan spara många tusenlappar per år med en lägre bolåneränta. Om du behöver hjälp med att hitta i bolåne-djungeln så finns det bolåneförmedlare, vars jobb är att hjälpa låntagare.

Se låneförmedlare Jämför lån