Storbankerna har länge tjänat stora pengar på bolån, men nu utmanas de av flera nya aktörer. Och ännu fler utmanare är på väg rapporterar Finansinspektionen. Detta ger dig som bolånekund en större möjlighet att jämföra ränta och “casha in” det bästa bolånet.
De fyra storbankerna Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken dominerar bolånemarknaden. Marginalerna har stigit under flera års tid och förra året drog storbankerna tillsammans in 121 miljarder kronor på det så kallade räntenettot. Räntenetto är bankens ränteintäkter på de lån de erbjuder sina kunder minus de räntekostnader de själva har för sina lån.
Storbankernas snitträntor på bolån ligger på 1,5 till 1,8 procent. Ur ett samhällsperspektiv är den höga lönsamheten ett bekymmer. Bankerna sysslar med det som nationalekonomerna kallar för “rent seeking” eller fördelssökande. Det är ett begrepp inom nationalekonomi för när en individ, firma eller organisation försöker tjäna intäkter genom att manipulera de ekonomiska eller juridiska förutsättningarna och tillgodoräkna sig ränta, istället för att göra det genom uppkommen vinst på handel eller värdeskapande produktion.
Detta skulle somligt rent krasst förmodligen välja att kalla för bedrägeri. Men finare termer tenderar ju att maskera verkligheten.
Nu har det dock tack och lov dykt upp utmanare som erbjuder möjligheten att jämföra ränta så att du kan få ett betydligt billigare bolån. De nya och innovativa startups samt finansiella bolag som dyker upp på marknaden har en chans att ta viktiga marknadsandelar.
Och kanske är detta början på ett större ekonomiskt skifte?
Nya banker utmanar och pressar ner räntan
Med en lägre bolåneränta kan de nya bankerna ta bolånekunder från storbankerna.
De nya bankernas affärsidé går i korthet ut på att erbjuda hushåll att flytta sina befintliga bostadslån till dem som bland annat håller nere sina kostnader genom att de inte gör någon egen kreditbedömning, utan förlitar sig på att en sådan redan har gjorts av den tidigare banken.
En ny lag om bostadskrediter trädde i kraft den 1 januari 2017 och sedan dess har fyra nya bolag fått tillstånd av Finansinspektionen att lämna bostadskrediter till konsumenter.
Dessutom finns sex bolag som har tillstånd att förmedla krediter.
Och ännu fler utmanare är på väg. Ytterligare två bolag är på gång att prövas enligt Finansinspektionen.
För många är detta goda nyheter, då fler och fler svenskar idag alltjämt börjar tappa förtroendet för storbankerna. Bolånekunderna är de stora vinnarna i denna marknadsförändring, där storbankerna alltjämt förlorar mark till mindre och billigare aktörer.
Förhandla om dina bolån – och sänk din ränta
Bolånen står för 82 procent av bankernas och bolåneinstitutens totala utlåning till hushållen och de tjänar enorma belopp på de lönsamma bolåneräntorna.
Storbankerna har haft stora marginaler och även om de har gått ned lite nu så ligger de fortfarande på historiskt höga nivåer. Att de nu får lite sämre marginaler är bara naturligt.
Folk börjar nu bli mer vågade och inser att man kan spara väldigt mycket pengar. Trots det är det många av bolånekunderna som fortfarande betalar överpris i dag, just för att man aldrig har förhandlat lånet eller att man glömt bort att omförhandla det när rabatten gått ut.
“Ingen ska betala normalpris på bolånet. Man ska alltid se till att ha en rabatt.
Ingen ska betala normalpris på bolånet. Man ska alltid se till att ha en rabatt.Den rabatt du får när du tecknar ett lån försvinner efter en begränsad tid på 1-3 år och det gäller att hålla koll på när den går ut så du slipper betala en hög ränta i onödan. Det behöver inte vara krångligt att förhandla och det finns många tusenlappar att spara!
Men det handlar egentligen inte om att förhandla, det räcker egentligen ofta med att ringa banken och fråga ifall det kan matcha en konkurrents erbjudande. Annars är det bye bye.
I slutändan behöver storbankerna börja agera om de inte vill ge bort ännu fler bolånekunder till billigare och mer attraktiva aktörer. Makten ligger trots allt hos dig som kund och din fria vilja att jämföra de olika räntor som erbjuds, så att du kan välja det absolut bästa bolånet för dig.